Saturday 7 November 2009

Van Lieshout, Van Lieshout, Van Lieshout, Van Lieshout & Van Lieshout


Vanlieshoutvanlieshout
Kunsthal KAdE Amersfoort
t/m 15 november 2009

De nieuwste aanwinst in museumland, de sympathieke Kunsthal KAdE in Amersfoort, begon haar leven met de leuke tentoonstelling Wonderland.
Nu is er een tweede grote tentoonstelling: vanlieshoutvanlieshout, die de even wonderlijke als idote inslag heeft om een tentoonstellingsconcept te baseren op een achternaam. Dat kan niet veel goeds betekenen.
Van de vijf Van Lieshouten waar de tentoonstelling om draait zijn er maar twee familie. Dirk en Erik van Lieshout zijn broers, maar Lotje en Lotte van Lieshout lijken alleen qua naam op elkaar en ook Atelier van Lieshout (dat is Joep) komt van een andere familie. "Er zijn geen opzichtige overeenkomsten" schrijft KAdE in haar folder van de tentoonstelling. Maar wel een onderliggende verwante thematiek, verwacht je als bezoeker dan al snel. Het duurt even voor die komt bovendrijven. De meer politieke, sociale werken van Erik van Lieshout staan in dezelfde ruimte met de esthetische, maar functionele werken van Joep. En daarnaast weer een onbegrijpelijke video van Lotje van Lieshout. Boven hangen een paar prachtige schilderijen van Lotte van Lieshout, naast maquettes van Dirk van Lieshout.
Een beetje verwarrend is het allemaal wel, om uit te vinden welke Van Lieshout nou wat heeft gemaakt. Maar, alhoewel niet heel sterk, komt toch langzaam een onderlinge verhouding bovendrijven. Hoe verschillend ook, lijkt er toch een verband te zijn en ontstaan er vreemde verhoudingen tussen visueel compleet verschillende werken. Het is alsof de vijf Van Lieshouten een gevecht met elkaar aangaan, maar meer een gevecht zoals broers en zussen dat hebben. Waarbij je weet dat de onderlinge band uiteindelijk alles wel weer zal herstellen. Zo ook in KAdE.

No comments:

Post a Comment