Sunday 29 November 2009

Rijksakademie Open 2009: Sarah van Sonsbeeck

Rijksakademie Open 2009: Sarah van Sonsbeeck

Na de drukte van een aantal luidruchtige videowerken en de enorme groepen bezoekers aan de Rijksakademie met hun vrolijke begroetingen en huilende kinderen is er het atelier van Sarah van Sonsbeeck. Een atelier vol stilte. In de werken die Van Sonsbeeck laat zien draait het allemaal om die stilte: grammofoonplaten waar geen muziek op staat, maar waar slechts het geruis van de platenspeler klinkt. Een ‘silent chair’ staat in een hoek, een gewone stoel waarop je stilte kunt ervaren.

Vorig jaar verraste Van Sonsbeeck op de Rijksakademie Open al met haar piepschuimen stiltekamertje waarin ze had berekend hoeveel ruimte de herrie die haar buren maakten innam in haar huis. Dit bleek 80 % te zijn. Daarop stelde ze de vraag of de buren daarom ook die hoeveelheid aan haar huur wilden bijdragen.

Dit keer is de herrie ingeruild voor stilte, alhoewel deze in sommige gevallen is doorbroken.
Het opvallendste werk in de ruimte is een glazen kubus die aan meerdere kanten is ingeslagen met een baksteen. Het werk draait de veelzeggende titel ‘one cubic meter of broken silence’. Al eerder maakte de kunstenaar het werk ‘one cubic meter of silence’, een kubieke meter lucht omringt door glas die in deze presentatie dus wreed is verstoort. Maar het geluid van het rinkelende, brekende glas blijft achterwege, en moet in het hoofd van de toeschouwer zelf worden gevormd.

Van Sonsbeeck onderzoekt het ‘anti-geluid’, een wereld waarin we luisteren naar de stilte, met een koptelefoon op ons hoofd waarin slechts vage vormen van geluid doorklinken. De mate waarin we gewend zijn aan de dagelijkse geluiden om ons heen maakt dat de werken van Van Sonsbeeck vervreemdend werken: wanneer je de koptelefoon op je hoofd hebt blijf je aandachtig luisteren, bijna zoekend naar het geluid dat je verwacht. Maar we luisteren naar een glazen bakje lucht op tafel, het werk ‘a cubic decimeter of silence’, en die stilte is alles wat je hoort. Het atelier van Van Sonsbeeck laat de toeschouwer onderzoeken wat voor rol alle dagelijkse geluiden in het leven hebben, door die stilte tastbaar te maken.

No comments:

Post a Comment