Sunday 14 March 2010

Nog te zien: laatste week Hidenori Mitsue bij VOUS ETES ICI



Op 19 februari opende bij VOUS ETES ICI een solotentoonstelling van Hidenori Mitsue (1969). Het is de eerste keer dat de Japanse schilder een samenwerking aangaat met VOUS ETES ICI.

Onder de indruk van de vitaliteit van de Europese schilderkunst besloot Mitsue in 2005 naar Nederland te komen om een kunstopleiding te volgen. In 2007 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Dit jaar heeft hij de DAI, de Master-opleiding aan de AKI in Enschede, afgerond.

De schilderijen van Hidenori tonen een groot vertrouwen in de schilderkunst. In het werk worden abstractie en figuratie tegen elkaar uitgespeeld. Vaak is er sprake van een herkenbaar object dat is omgeven met vervreemdende kleuren en situaties. Alledaagse beelden van dieren, mensen of de natuur worden in een nieuw daglicht geplaatst. De schilderijen ontstaan telkens vanuit een specifieke materialisatie: besneeuwde bergtoppen uit pasteuze olieverf en dynamische lichtstralen uit fluorescerende spuitlak. Zo worden herkenbare en onherkenbare elementen gecombineerd en ontstaan er nieuwe schilderkunstige situaties. De sprookjesachtige taferelen houden de blik van de toeschouwer vast.

In de schilderijen van Hidenori Mitsue schemert duidelijk zijn Japanse achtergrond door: traditionele onderwerpen als besneeuwde bergtoppen en bloesemtakken gaan hand in hand met moderne beelden van dure auto’s en huizen. De kracht van zijn werk ligt echter niet in zijn gemengde culturele achtergrond, maar in zijn schilderkunstige interpretatie van de wereld om zich heen. Hij heeft geen vastomlijnd procedé maar brengt steeds op een nieuwe manier zijn verhalen in beeld. Hidenori Mitsue schept met zijn werk moderne mythen.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Lieven Hendriks, die als kunstenaar vertegenwoordigd wordt door VOUS ETES ICI, maar ook voormalig docent van Hidenori Mitsue is op de HKU. Lieven Hendriks heeft in de selectie zowel ouder als recent werk opgenomen. De tentoonstelling is gericht op de veelzijdigheid en de verschillende schilderkunstige benaderingen die het werk van Mitsue kenmerken.

No comments:

Post a Comment