Monday 22 March 2010

The Hoerengracht - Amsterdams Historisch Museum


Afgelopen donderdag opende onder het genot van oesters, chocolade aardbeien en veel luidruchtige gasten de tentoonstelling The Hoerengracht in het Amsterdams Historisch Museum. Het project, dat vooral draait om een enorm kunstwerk van Ed en Nancy Kienholz, was hiervoor nog te zien in de National Gallery in Londen. De tentoonstelling reist de wereld rond, maar waar zou een project over de Wallen beter passen dan in Amsterdam? Voor het Amsterdams Historisch is het bovendien een prachtige kans om geschiedenis van de stad te koppelen aan hedendaagse kunst.
The Hoerengracht is een enorme installatie, die de visie van Ed en Nancy Kienholz op de Amsterdamse Wallen weergeeft. De hoeren zijn een soort barbiepoppen, realistisch want letterlijke afgietsels van meisjes, met een glazen kast over hun hoofd. Inclusief drogende was, rode lampen, fietsen en amsterdammertjes. Voor ons als Nederlander doet het niet erg shockerend aan. Tien minuten lopen verderop kun je het immers in het echt zien. In andere wereldsteden, waar men niet zo gewend is aan de legale prostitutie, zal dat misschien wel anders zijn.
In de tentoonstelling zijn nog een aantal andere interessante werken te zien, alhoewel dit enigszins een allegaartje is van kunstwerken die over hoeren gaan. De video van Marina Abramovic, die voor twee uur van plek wisselt met een hoer, is een interessante toevoeging. Het indrukwekkendste videowerk is dat van Marieken Verheyen, die zelf een avond achter het raam ging zetten en met een verborgen camera de mensen filmde die langsliepen. Voor het videoscherm staat een barkruk opgesteld, waar je als bezoeker op kunt zitten. Kijkend naar het scherm zie je mannen staren, lachen, vragend kijken hoeveel geld je wilt. Confronterend is dat zeker!
The Hoerengracht is een belangrijke expositie over de in Amsterdam zo vanzelfsprekende aanwezigheid van de Wallen. Shockeren doet het de nuchtere Hollanders niet, maar het laat ons wel weer eens goed nadenken over wat wij als Nederlanders eigenlijk vinden van de legale prostitutie in ons land.

No comments:

Post a Comment