Sunday 14 March 2010

Maria Roosen - Blow

Maria Roosen - Blow
Galerie Fons Welters
13 maart - 24 april 2010

Afgelopen zaterdag opende bij Fons Welters een nieuwe solotentoonstelling van Maria Roosen. We kennen Roosen allemaal van haar bijzondere glaswerken, gehaakte zonnebloemen en kleurrijke aquarellen in tentoonstellingen in onder andere Stedelijk Museum Schiedam en Singer Laren.
Het glaswerk van Maria Roosen is adembenemend. Als slappe vormen of losse ledematen hangen de glazen bellen gedrapeerd over boomstammen en takken. Voor een aantal nieuwe werken heeft ze het glas letterlijk om de boom heen geblazen. De glazen bel is zo op een tak gezakt: je kan deze procedure herkennen doordat de takken van de boomstammen zijn zwartgeblakerd van het gloeiend hete glas.
Het glas gaat zo een samenwerking aan met de bomen, er onstaat hierdoor een heel natuurlijke situatie. Vreemd zijn de glazen vormen soms ook: wanneer ze in een bruinrode kleur slapjes op een boomstronk hangen roepen ze een onwerkelijke vergelijking op met menselijke organen. Alsof de glazen vorm vol donkere aderen elk moment kan gaan kloppen als een hart!
Ook de aquarellen zitten vol leven: het lijkt alsof Maria Roosen de sterk verdunde verf zo op het papier heeft doen onstaan, alsof ze glas blaast door de verf heen.
De metaforen zijn heel prikkelend in het werk. De natuurlijke materialen gaan een relatie aan met het menselijke. Door het glasblazen ontstaat iets bijzonders: ze blaast leven in haar werk.

No comments:

Post a Comment